Crònica 14 d’octubre

copy-aulalogo1-e1381699377576.jpg

Dimecres 14 d’octubre de 2015

NAZANÍN ARMANIAN

Escriptora i politòloga nascuda a l’Iran i exiliada a Espanya des de l’any 1983. És llicenciada en Ciències Polítiques per la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) de la qual del 2009 al 2013 va ser professora de Ciencias Políticas. Des del 2007 al 2012 també va ser professora de qüestions islàmiques de cursos complementaris de la Universitat de Barcelona. El 2015 imparteix l’assignatura de Relaciones Internacionales a la UNED. També és traductora jurada del persa/farsi a l’espanyol.
La seva àrea d’investigació és el món islàmic, l’islam polític, la geopolítica d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica i els drets de les dones.
En els seus articles, llibres i conferències denuncia l’augment del fonamentalisme en totes les religions i desmitifica la situació de les dones en el món àrab-musulmà. I és molt crítica amb la involució del seu país, l’Iran, del qual es va exiliar, amb 20 anys, quan els aiatolàs van substituir el govern del Shah.

 “GENOCIDIO ARMENIO: LA MASACRE DE UNA NACIÓN”

– ¿Quienes son los armenios?

– ¿Por qué sufrieron el primer genocidio del siglo XX?

– ¿Quienes fueron los responsables?

– ¿Qué hay de ellos hoy?

El milenario pueblo armenio ni hoy vive en paz. ¿El motivo?: la ubicación de su estratégica tierra caucásica.

GENOCIDIO ARMENIO: LA MASACRE DE UNA NACIÓN

Nazanín Armanian

Josep Fatjó
Armènia és una república situada al sud de la regió del Caucas. No té sortida al mar i comparteix frontera amb Georgia, Turquia, Azerbaiyan i Iran. Per aquest motiu es considera un lloc estratègic principalment pels interessos de Rússia.
El nom original d’Armènia era Hayk i posteriorment Haykestan que vol dir “terra dels fills de Hayk”. És un país que no té reserves de petroli ni de gas, però sí que té un ric patrimoni cultural i el que per molts països és més important, ocupa un espai estratègic en la zona caucàsica. Té 29.800 quilòmetres quadrats i es parla l’armeni que és una llengua indoeuropea, però a conseqüència de l’etapa soviètica, el rus continua present sobretot a les zones urbanes. La població de la capital (Erevan) és bilingüe. Haykestan va començar a ser anomenat Armènia pels estats que l’envolten perquè era el nom de la tribu més poderosa que hi vivia. Són gent molt treballadora i es dediquen, sobretot, a la tecnologia. Alguns armenis són prou coneguts mundialment: Andrea Agassi (tennista) i Charles Aznavour (fill d’armenis) en són dos exemples.
Armènia va ser el primer país en adoptar oficialment el cristianisme com a religió l’any 301. Avui segueix sent la religió predominant. Cap al segle XV l’Imperi Otomà i l’Imperi Persa van dominar el país. Els cristians es van veure obligats a pagar un impost als governants per tal de ser protegits. La “Yaziya”.
El 1915, en plena 1ª guerra mundial, Turquia executà intel·lectuals armenis i per fer-ho va utilitzar soldats kurds que, a dia d’avui, encara no han demanat perdó per la massacre comesa. Després la mateixa Turquia va perseguir el poble Kurd sota el pretext de col·laboracionisme amb els russos: els deportaren i els deixaren morir de gana. A l’any 1923 es signà el tractat de Lausana: es crea Turquia, Irak, Síria i els kurds i els armenis són oblidats. Gran Bretanya i França en són els responsables perquè es reparteixen tota aquella zona després de la primera guerra mundial. La finalitat d’aquest repartiment del terreny va ser evitar que Rússia arribés al mar Mediterrani. L’any 2011 el president francès Sarkozy penalitzà el negacionisme de la massacre, però ho va fer per purs interessos comercials i d’estat.
EEUU marxa d’Orient Mitjà per anar a controlar la Xina i França ho aprofita per retornar i apropar-se a Armènia. El Govern de Turquia segueix sense reconèixer el genocidi comès perquè perdria el recolzament de la majoria de turcs. Per al poble turc, el genocidi és un tabú.
Estem, doncs, davant d’una quarta remodelació del Món: 1ª Guerra Mundial, 2ª Guerra Mundial, caiguda del mur de Berlin i l’URSS i remodelació a Àfrica i Orient Pròxim per redistribució de zones d’influència: Batalla entre EEUU/ UE/ BRIC/ JAPÓ.

Interessant i densa conferència sobre la història del poble armeni que encara avui no viu en pau degut a la seva ubicació estratègica en la zona caucàsica.