Crònica 16 de març 2016

 

copy-aulalogo1-e1381699377576.jpg

Dimecres, 16 de març de 2016

AURA COSTA BONET

Llicenciada en Ciències de la comunicació i estudis de psicologia a la Universitat de Califòrnia, a la UOC i a la Universitat Jaume I de Castelló. Professora de mindfulness certificada per la Universitat de Barcelona, especialista en meditació en entorns educatius, sanitaris i empresarials. Actualment compagina les seves tasques com a directora i presentadora d’un programa diari a Ràdio Sabadell, amb la seva vessant com a professora a diverses universitatsinstitucions públiques i privades.
                                                                               RIURE PER VIURE

El sentit de l’humor i el riure influeixen directament en la salut física, mental i emocional de les persones. Saber generar i experimentar alegria i riure cada dia ens fa més sans, més longeus i més exitosos personalment, socialment i, fins i tot, laboralment. Una conferència sobre les conseqüències més sorprenents del riure en el nostre cos i relacions, amb consells pràctics per riure més sovint i una introducció a la Risoteràpia, una de les eines més eficaces i divertides per aquesta finalitat, que ja es comença a utilitzar en escoles, hospitals i empreses.

RIURE PER VIURE

Aura Costa Bonet

Josep Fatjó
Saber generar i experimentar alegria ens fa més sans. El sentit de l’humor i el riure influeixen, directament, en la salut física, mental i emocional de les persones de manera sorprenent.
Tot està basat en la psicologia positiva. Què té en comú la gent que és feliç?
Riure és un misteri del que, essencialment, no en sabem res. William Fry (USA) va fer un estudi comparatiu entre optimistes i simpàtics i “els altres” normals. A banda d’això, pocs estudis més s’han fet.
Se sap que els nens riuen, de mitjana, tres-centes vegades al dia. Els adults entre 25 i 30 anys, cent vegades i la resta tretze. Això pel que fa a la població americana. A la resta del món, els majors de trenta anys riuen de mitjana deu vegades al dia.
La duresa de la vida no té res a veure amb el riure. A l’Índia, per exemple, ja fa temps que hi ha els temples del riure. Fa mil anys que funcionen i s’hi desenvolupa el “Ioga del riure”. A la medicina xinesa també es recepta el riure.
Norman Cousins, dels Estats Units, patia una Espondilitis Anquilosant i cada dia veia pel·lícules dels germans Marx. El van estudiar i es van adonar que, amb dues hores d’humor al dia i una dosi de vitamina C, al cap de pocs mesos ja podia escriure. Deu minuts de riure al dia tenen un efecte analgèsic.
Els efectes del riure a nivell del cervell, són altament beneficiosos perquè ajuden en la creació d’endorfines (analgèsic natural) i, per tant, afavoreixen un major benestar físic. També un estudi de les ones cerebrals en persones que riuen juntes, ha demostrat que aquestes es sincronitzen i es fan més empàtiques.
Els efectes físics són, tal vegada, més evidents. Riure augmenta la capacitat pulmonar i fa baixar la tensió arterial. També ajuda a aprimar, enforteix el cor i afavoreix la digestió. En persones grans millora la simptomatologia depressiva, l’insomni i la qualitat del son. William Fry va dir que cinc minuts de “bones rialles” equivalien a quaranta-cinc minuts d’exercici físic.
Els efectes en les emocions. Si estem molt tristos o enfadats, se’ns fa difícil riure, per això riure ens desinhibeix, ens fa vèncer les pors, ens augmenta l’autoestima i millora la comunicació, l’espontaneïtat i la percepció. És necessari, però, cercar en el nostre interior.
Cal tenir en compte que, en el cervell, existeixen les “neurones mirall” que reflecteixen les emocions dels que tenim al costat, tant les positives com les negatives, per això és convenient rodejar-se de persones positives.
Hunter (“Patch Adams”), metge psiquiatre, va crear una clínica gratuïta amb voluntaris i deia: “Crec que el riure pot curar-ho tot”.
La Risoteràpia és una disciplina terapèutica que introdueix el riure per tal d’alliberar el cos i la ment de les tensions. Com a eines que ens poden ajudar tenim: cinema, música, sèries, programes de TV, teatre, etc. És aconsellable, en gran manera, també, riure cada dia davant del mirall.
Divertida conferència, amena i distreta que ens ha aportat una bona dosi de sentit de l’humor i ens ha obert les portes a un món més divertit i saludable.