Memòria 2016

  16 de març de 2017

MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2016 I PREVISIONS 2017

 

Primer semestre 2016

La primera sessió de l’any es va fer el 13 de gener i el curs 2015-16 es va tancar el 15 de juny, havent efectuant un total de 12 sessions acadèmiques i 2 visites a equipaments culturals (el 16 de febrer al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau i el 24 de maig a la Ruta de la Batalla de l’Ebre i el celler de Gandesa). La sessió de cloenda va consistir en la teatralització del text “La idea d’Europa” de Georges Steiner, a càrrec d’Òscar Intente, que va ser seguida d’un tast de coca i cava al pati del MAC i, al vespre, un sopar al nou Restaurant Los Abetos amb 45 associats.

El Monogràfic 2016 va estar dedicat al tema “Canvi de valors: Entendre el present”, amb 4 conferències a càrrec de Lluís Sáez Giol, doctor en Sociologia i llicenciat en Dret i Ciències Polítiques, que es van realitzar els dimarts 5, 12, 19 i 26 d’abril. Hi van participar 31 persones.

En aquest semestre hi van haver 170 associats (110 dones i 60 homes), amb un índex d’assistència mitjana del 47,8 % en les sessions i del 27,7 % en les visites.

Primer trimestre del curs 2016-2017

La sessió inaugural del curs es va efectuar el 5 d’octubre, amb l’assistència de l’alcalde Carles Escolà i la directora de l’ICE-UAB Carme Ruíz Bueno. La primera conferència va anar a càrrec de l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté i va tractar de “La Catalunya resistent. Allò que la transició ens va amagar”.

Durant el trimestre es van fer 6 sessions fins al 14 de desembre, quan es va tancar amb la conferència de Joan Santanach, comissari de l’Any Llull, sobre “Ramon Llull i la seva obra”. La sortida cultural del trimestre es va dur a terme el 25 d’octubre a Sitges, amb la visita als museus del Cau Ferrat i Maricel i al Palau de Maricel, a més de fer un itinerari guiat pel Sitges modernista per la tarda.

En aquest nou curs la inscripció es va augmentar a 180 associats (122 dones i 58 homes), d’acord amb la capacitat de la sala i l’assistència habitual. L’índex d’assistència mitjana va ser del 53,2 % en les sessions, i del 28,89 % en la visita.

Sobre continguts i conferenciants

Les 18 conferències impartides durant el 2016 han tractat de temes de salut (1), economia (1), sociologia (2), política (1), història (1), música (3), art (3), cinema (1), antropologia (1), teatre (1), arquitectura (1) i literatura (2). Les han impartides catedràtics d’universitat (5), professors d’universitat (8) i professionals (5)

 

Quotes dels associats

Durant tot l’any, i des que l’Aula va iniciar les activitats el 2010, la quota s’ha mantingut en 55 euros, que inclou totes les conferències i les entrades a les visites culturals. La participació en el Monogràfic 2016 ha tingut una quota de 10 euros tant per als associats com per als no associats. En el cas del Monogràfic 2017, ja que hi ha desplaçaments amb autocar al MNAC de Barcelona, els participants hauran de pagar el transport. Pel que fa a la quota anual per al curs 2017-18 es mantindrà en els 55 € habituals.

Suports externs

L’Ajuntament, a través de la Regidoria de Cultura, ens ha continuat facilitant el domicili social a l’Ateneu per fer les reunions de Junta i la Sala d’actes del MAC per celebrar les sessions acadèmiques, amb el consegüent estalvi en infraestructures i suport tècnic. Esperem que abans d’acabar aquest curs es procedeixi a la renovació del conveni amb l’Ajuntament.

També hem continuat comptant amb l’assessorament tècnic d’AFOPA i de la UAB, a través de les diferents reunions d’intercanvis amb les altres Aules, sempre mantenint la independència de criteris en la programació. Com en els anys anteriors, ens hem autofinançat sense aportacions econòmiques externes.

Pla d’activitats 2017

La programació del primer semestre 2017 ja està reflectida en el programa en vigor i consta de 12 conferències i 2 visites culturals, amb la visita al Call de Barcelona i a la Sinagoga, que ja s’ha dut a terme el dimarts 14 de febrer, i la sortida de dia sencer que es farà el 23 de maig a la ciutat de Lleida, amb la visita de la Seu Vella, el Museu de Lleida i un recorregut guiat pel centre històric. La sessió de cloenda del curs es farà el 14 de juny, amb la conferència musicada “La Pepeta va a la moda. El cuplet català”, a càrrec de la Companyia Betzuca. A continuació, també hi haurà l’habitual tast de coca i cava al pati del MAC, i el posterior sopar per als associats i simpatitzants en un restaurant local.

Enguany el cicle de conferències Monogràfic 2017 introdueix una variació important, ja que consisteix en quatre visites guiades a les col·leccions del MNAC, dedicades respectivament a l’Art Romànic, el Gòtic, el Renaixement i Barroc i els Modernismes. Els desplaçaments es faran en autocar.

Com a novetat, dins del primer semestre s’ha inclòs un cicle de 5 excursions a peu pel terme de Cerdanyola, amb diferents itineraris guiats per la serra de Collserola. Es tracta de sortides mensuals, sempre en dimecres al matí, programades el 18 de gener, 15 de febrer, 15 de març, 26 d’abril i 24 de maig.

De cara al curs 2017-2018, encara s’ha de fer la programació, però es mantindrà la pauta de les conferències de freqüència quinzenal i una visita a equipaments culturals cada trimestre.

Renovació de càrrecs en la Junta Directiva

D’acord amb la modificació dels Estatuts aprovada en l’Assemblea general del 2013, el mandat dels càrrecs de la Junta és de quatre anys. En conseqüència, segons el comunicat del darrer 7 de febrer, enguany correspon renovar la presidència, la tresoreria i tres vocalies, més una altra vocalia com a conseqüència de la dimissió presentada a finals de desembre 2016 per Cristina Marín Prades.
Després d’expirar el termini de recepció de candidatures el 28 de febrer, sense haver-se presentat cap candidatura a la presidència, l’actual president Isidre Grau Antolí opta a la reelecció.
Per cobrir la vocalia vacant de Cristina Marín Prades, es proposa que l’ocupi Lluïsa Herrero Ribas, que ja ha col·laborat en les funcions de Programació des del passat mes d’abril.

Per cobrir la vacant de tresoreria, s’ha presentat la candidatura de Jaume Maymó Banach.
Per ocupar les altres tres vocalies cessants, només s’han rebut les candidatures d’Ignasi Samper Castelló i Lluís Vilardell Vallès.
Aquests, doncs, són els càrrecs i les persones que opten a l’elecció durant l’assemblea del 16 de març.

 

 

 

 

 

Mòbil: 676.198644 aula.cerdanyola@gmail.com    www.aulacerdanyola.cat