Memòria 2013

copy-aulalogo1-e1381699377576.jpg Primer semestre 2013

MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2013

La primera sessió de l’any es va fer el 9 de gener i el curs 2012-13 es va tancar el 26 de juny, havent efectuant un total de 12 sessions acadèmiques i 3 visites a equipaments culturals. La sessió de cloenda va consistir en la conferència teatralitzada “Ísia i el teatre”, a càrrec de la directora i actriu Marta Gorchs, que va ser seguida d’un tast de coca i cava al pati del MAC i, al vespre, un sopar al Restaurant El Vell Roure amb 50 associats.

Les dues sortides culturals programades inicialment es van fer el 26 de febrer a la tarda, amb la visita al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas, a Barcelona, i el 21 de maig, amb la sortida de tot el dia a la Ruta de Josep Pla, des de Palafrugell a Calella, amb la visita al Museu del Suro, la Fundació Josep Pla i un recorregut per Calella amb lectures de textos de l’autor, després d’haver dinat al restaurant del Far de Sant Sebastià. Fora de programa, el 6 de juny es va organitzar una visita de tarda al Museu de la Música, a l’Auditori de Barcelona, per reforçar la dedicació del curs a la música.

El Monogràfic 2013 va estar especialitzat en “La música de la nostra vida. Història del pop-rock (1950- 1990)”, amb 4 conferències a càrrec del musicòleg Frederic Sesé, que es van efectuar el 12 i 19 de febrer i el 5 i 12 de març. Hi van participar 74 persones, 5 de les quals eren no associades.

En aquest semestre hi van haver 161 associats (102 dones i 59 homes), amb un índex d’assistència mitjana del 50,7 % en les sessions i del 28,6% en les visites.

Primer trimestre del curs 2013-2014

Les activitats del nou curs es van iniciar el 9 d’octubre, amb l’assistència de l’alcaldessa Carme Carmona, la presidenta d’AFOPA Muntsa Lamúa i la directora de l’ICE-UAB Montserrat Anton. La conferència inaugural va anar a càrrec de Mònica Terribas i va tractar de “La construcció de l’imaginari col·lectiu i els mitjans de comunicació”.

Durant el trimestre es van fer 6 conferències fins que es va tancar el 18 de desembre amb l’acte especial d’homenatge a Salvador Espriu amb el muntatge teatral “Si n’era no n’era Sinera”, amb la dramatúrgia d’Ignasi Roda, la direcció de Txell Roda, i les actuacions de Marta Uxan i Òscar Intente. La visita cultural es va fer el 29 d’octubre al Monestir de Ripoll, l’Escriptorium, la Farga Palau i la visita al cas antic, a més de dinar al Restaurant la Solana de Ter.

A banda del programa oficial, es va posar en marxa l’activitat L’Aula de l’Experiència, que va donar veu als tres associats José Arbués (22/10), Evarist Manzano (19/11) i Jordi Rovira (17/12) per exposar les seves vivències, respectivament, en la investigació de la cultura popular, la Caputxinada del 1966 i la dedicació als esports de muntanya. La iniciativa ha quedat oberta a noves intervencions.

Durant aquest trimestre s’ha acabat de fer una renovació total del web de l’Aula, de disseny més diàfan i informació més completa, que ja està a disposició de tothom a la nova adreça www.aulacerdanyola.cat

27 de març de 2014

En aquest nou curs la inscripció es va ampliar fins a 170 associats (109 dones i 61 homes), tenint en compte la capacitat de la sala i l’assistència habitual. L’índex d’assistència mitjana va ser del 56,5 % en les sessions, i del 28,6 % en la visita.

Sobre continguts i conferenciants

Les 18 conferències impartides durant el 2013 han tractat de temes de ciències socials (7), història (2), ciències pures (1), medi ambient (1), música (1), tècniques (1), cinema (1), teatre (1), arquitectura (1) i lletres (2). Les han donat catedràtics d’universitat (3), professors d’universitat (4) i professionals (11)

Quotes dels associats

Durant tot l’any la quota s’ha mantingut en 55 euros, que inclou totes les conferències i les entrades a les visites culturals. La participació en el Monogràfic 2013 ha tingut una quota de 5 euros per als associats i de 20 euros per als no associats. Es proposa mantenir les mateixes quotes en el 2014.

Suports externs

L’Ajuntament, a través de la Regidoria de Cultura, ens ha continuat facilitant el domicili social a l’Ateneu per fer les reunions de Junta i la Sala d’actes del MAC per celebrar les sessions acadèmiques, amb el consegüent estalvi en infraestructures i suport tècnic.

També hem comptat amb l’assessorament tècnic d’AFOPA i de la UAB, a través de les diferents reunions d’intercanvis amb les altres Aules, sempre mantenint la independència de criteris en la programació. Com en els anys anteriors, ens hem autofinançat sense aportacions econòmiques externes.

Pla d’activitats 2014

La programació del primer semestre 2014 ja està reflectida al programa en vigor i consta de 12 conferències i 2 visites culturals, amb una ruta de tarda al Museu Picasso de Barcelona l’11 de febrer, i la visita de dia sencer que es farà el 25 de maig a la Casa-Museu de Pau Casals al Vendrell i al Museu Casa Papiol de Vilanova i la Geltrú. La sessió de cloenda es farà el 25 de juny, amb “El somni truncat dels orígens”, una projecció de cinema dels antics estudis alemanys UFA, amb acompanyament musical, a càrrec de Xavier G. Puerto i el grup Ruidos de Fondo. A continuació, també hi haurà el tast de coca i cava al pati del MAC, i el posterior sopar per als associats i simpatitzants.

El cicle de conferències Monogràfic 2014 en aquesta ocasió estarà dedicat a “Picasso i l’art modern. Diàlegs i influències”, amb quatre conferències impartides per l’historiador de l’art Ricard Bru.

De cara al curs 2014-2015, encara s’ha de fer la programació, però es mantindrà la pauta de les conferències de freqüència quinzenal i una visita a equipaments culturals de jornada sencera al trimestre.

Canvis en la Junta Directiva

Tot i que en l’anterior Assemblea general del 2013 es van modificar els Estatuts perquè el mandat dels càrrecs de la Junta fos de quatre anys i que ara no correspondria renovar càrrecs fins al 2016, el vocal Josep Maria Riera ha presentat la seva dimissió per entendre que ja ha ocupat el càrrec durant 4 anys i demana ser rellevat. En conseqüència, amb data 13 de febrer es va obrir l’admissió de candidatures per ocupar la VOCALIA vacant.

Expirat el termini, s’ha rebut una única candidatura per part de l’associada Cristina Marín i Prades, que serà sotmesa a votació en la propera Assemblea del 27 de març.

Mòbil: 676.198644 aula.cerdanyola@gmail.com www.aulacerdanyola.cat