Crònica sessió 10 de gener 2018

 

Dimecres,10 de gener de 2018

CARLES PAYTUBÍ  GARÍ

Metge especialista en Medicina Interna format a l´Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona (1992-1997).
Metge internista al Servei de Medicina Interna i Cardiologia del Centre Mèdic Teknon des de 1997 fins l’any 2008.
Des del 2008 i en l’actualitat responsable de la Unitat de Curta Estada Mèdica de l’Hospital General del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu a Sant Boi de Llobregat.
Col·laborador habitual a revistes mèdiques i de divulgació científica i cultural
Col·laborador habitual des de fa anys a d’altres Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran .

QUÈ CAL FER PER A VIURE MÉS I MILLOR

Parlarem de com viure més i amb millor qualitat de vida considerant les indicacions de l’últim plà de salut de la Generalitat de Catalunya.
Conceptuarem l’envelliment actiu segons la OMS. Gran part de la conferencia versarà sobre les principals recomanacions per aconseguir un envelliment actiu:
1)Control del pes corporal
2)Vacunacions en regla (grip i pneumonia)
3) No prendre la decisió d’automedicar-se
4) Alimentació cardiosaludable
5) Exercici físic regular
6) Ment activa
7) Son reparador evitant begudes estimulants i sopars copiosos
8) Beneficis de la rialla terapéutica
9) Pensament positiu i augment de l’autoestima
10) Relacions intergeneracionals
11) Planificar el temps a la tercera edat … agenda personal
Finalitzarem la conferencia amb una sorpresa.

QUÈ CAL FER PER A VIURE MÉS I MILLOR

Carles Paytubí Garí

Josep Fatjó
Malgrat que les definicions acadèmiques i institucionals, pel que fa als objectius de salut, són molt genèriques, no n’hi ha cap que s’apropi al sentit comú que ens cal a l’hora de tenir cura de la nostra salut.
El Pla de Salut de la Generalitat de Catalunya pretén donar resposta als principals reptes de salut que té la nostra societat. De la mateixa manera, a nivell mundial, ho fa l’OMS. Ambdós Plans de Salut es proposen una sèrie d’objectius a curt i mig termini que moltes vegades no s’acaben d’assolir del tot, tal vegada per ser massa generalistes. Per això és necessari esmicolar aquestes generalitats i entrar en detall en el dia a dia de la salut de les persones per tal de tenir un control de la salut responsable.
És recomanable que el metge de família ens visiti, com a mínim, una vegada a l’any per tal de controlar tres elements fonamentals: el pes corporal, la tensió arterial i el colesterol. Igualment és recomanable la visita anual a l’oftalmòleg i l’odontòleg. Les vacunacions (grip, tètanus) són importants, sobretot, en persones grans i en aquelles amb malalties cròniques. L’automedicació s’ha d’evitar sempre, així com el consum de tabac i alcohol. I és molt recomanable entrar en els programes de prevenció del càncer de mama i de còlon.
Alimentació: una persona ha de beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia, ja que el 75% del cos és aigua, i fer entre 4 i 6 àpats diaris poc abundants tenint en compte que l’esmorzar és el més important de tots. Menjar molta fruita i verdura diàriament i limitar la carn i els embotits a 3 vegades per setmana. Cuinar amb poca sal i evitar aliments rics en sodi, així com fer un consum moderat de vi. En canvi, és important la ingesta d’aliments rics en calci.
Activitat física i mental: Fer una activitat física diària és altament recomanable. Caminar un parell o tres de quilòmetres cada dia, nedar, etc. Pel que fa a la ment, cal mantenir les habilitats mentals entrenant la memòria, tenint hàbits de lectura, aprenent coses noves, relacionant-nos amb altres persones, informant-nos, etc.
Son reparador: Per tal de poder descansar bé a les nits, és bo saber-se relaxar abans d’anar a dormir. Evitar les begudes estimulants i els sopars copiosos. Seguir una rutina diària que no ens alteri gaire i en cas que el son no arribi, una vegada estem al llit, és bo llegir una mica o fer alguna activitat que ens pugui relaxar.
Rialla terapèutica: Sempre s’ha dit que riure és molt saludable, no solament per mantenir l’estat anímic sinó també pels beneficis físics que comporta. Augmenta el volum respiratori, exercita molts músculs del cos, augmenta els batecs del cor i, per tant, la circulació sanguínia.
Moltes persones grans tendeixen a tenir una autoestima baixa. El pensament positiu ajuda a mantenir l’autoestima elevada. Per això és molt important mantenir unes bones relacions interpersonals, sobretot entre diferents generacions. Descobrir coses noves o fer activitats que, tal vegada, ens hagués agradat fer quan érem més joves: llegir, pintar, estudiar, viatjar. Tenir una agenda personal no és una cosa sobrera.
Tal com va dir Abraham Lincoln: “Al final, allò que importa no són els anys de vida, sinó la vida dels anys”.
Finalment el conferenciant ens regala una bonica reflexió de la Mare Teresa de Calcuta.

Pràctica i amena conferència que ens pot ajudar a portar una vida més saludable de manera senzilla.