Crònica 20 de novembre 2018 Händel

   

                                                                            

 

Dimarts, 20 de novembre de 2018

 XAVIER CHAVARRIA

És llicenciat en Filologia Catalana, Història, Ciències de la Música i Màster en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.  Musicòleg i crític musical.
Realitzador, guionista i locutor de l’emissora Catalunya Música, on ha fet diversos  programes i va estar guionista i presentador del programa “Clàssica” del Canal 33 de Televisió de Catalunya,
Escriu crítica musical i articles d’opinió a la Revista Musical Catalana, i és col·laborador habitual de la revista Serra d’Or.
És autor de llibres sobre música i presentador de recitals.  Ës docent en cursos de Màster i Postgrau de diverses universitat. Imparteix conferències i seminaris de divulgació per a nombroses entitats arreu de Catalunya i a Espanya i forma part del jurat de diversos concursos de música de cambra, de música coral i de cant.
També és profesor i conferenciant  habitual sobre música a diferentes Aules d’Extensió Universitària.

 HÄNDEL I LA SEVA OBRA MESTRA, EL MESSIES.

Händel és un dels compositors més cosmspolites de la história: nascut a Saxònia, format a Itàlia, va acabar vivint a Anglaterra on les seves òperes i oratoris triomfaven, i les seves obres de circumstàncies (himnes pera coronacions i aniversaris, la Música Aquàtica, o la Música per als Reials Focs Artificials) enamoraven reis i plebeus.
Una vida agitada i plena d’èxits i obres mestres, com El Messies, una obra de carácter festiu que s’ha convertit en un clàssic de les programacions musicals nadalenques i que Händel la va concebre com una obra per a la Pasqua de Resurrecció i no per a Nadal. Händel tenia 56 anys quan la va compondre, escrita en només 20 dies, que es va estrenar a Dublín amb èxit però que a Londres va ser rebuda amb molta fredor. Es una obra plena de cors magnífics i exultants, amb àries de gran bellesa i un esperit de joia que continua captivant els aficionats d’arreu del món, especialmente el cèlebre Al·leluia.

HÄNDEL I LA SEVA OBRA MESTRA, EL MESSIES

Xavier Chavarria

 Josep Fatjó
Nascut a Saxònia i format a Itàlia, Händel va acabar vivint a Anglaterra. Les seves obres, especialment les compostes per a coronacions i aniversaris de reis, van triomfar arreu d’Europa.
D’entrada cal dir que una de les seves obres més conegudes—el Messies—que tant es repeteix per les festes de Nadal, no la va compondre per aquestes festes, sinó per a la Pasqua de Resurrecció.
Georg Friedrich Händel (1685-1759) va néixer a Halle, Saxònia, quatre setmanes abans que Johann Sebastian Bach. A diferència del seu coetani Vivaldi, es tenen retrats d’ell que ens en donen una imatge fidedigna.
Als divuit anys va marxar a Itàlia a estudiar, especialment, composició musical i va residir a Roma tres anys. Per això 36 de les seves òperes son en italià.
El Duc de Hannover Jordi I—primer monarca de la casa de Hannover del Regne Unit—li va demanar que anés a la cort d’Anglaterra i Händel acceptà i s’hi va quedar gràcies al bon contracte que el rei li oferí. A partir d’aquest moment, va passar a ser el mestre de la Capella Reial anglesa i el rei li va encarregar que fes molts himnes. Va compondre, entre moltes altres, tres suites aquàtiques per quan el rei es passegés pel riu Tàmesis i, també, l’himne de la coronació del rei Jordi II.
Va patir una embòlia que el va deixar força temps inactiu. El seu costat dret molt afectat, així com la seva ment, li impedia compondre res i va caure en una gran depressió, però es va anar recuperant. Sort en va tenir que el virrei d’Irlanda li va proposar fer un Oratori amb la condició que tota la recaptació fos per beneficència i que, a més, s’havia d’estrenar a Dublín. Això el va animar i Händel es va posar mans a l’obra. En tres setmanes va tenir enllestit El Messies que es va estrenar el 13 d’abril de 1742 (dilluns de Pasqua) al Fishamble New Music Hall de Dublín amb un èxit aclaparador. Es van recollir més de 400 lliures. Tota una fortuna per l’època.
Contràriament com pensa tothom, El Messies el va compondre per la Pasqua i no pas per Nadal, tot i que, encara avui, aquest Oratori és interpretat—especialment l’Al·leluia—per les festes nadalenques.
A partir d’aquí, només va compondre Oratoris i El Messies no es va interpretar a Londres, al Covent Garden Theatre, fins al cap d’un any d’haver-lo estrenat a Dublín. No va tenir l’èxit de l’estrena perquè la soprano era una cantant de varietés i això no va agradar al públic. En canvi, quan es va repetir al New Found Hospital, l’èxit va tornar a ser extraordinari.
Els últims set anys de vida de Georg Friedrich Händel, els va passar cec. Amb tot, no va deixar de tocar i dirigir El Messies.
A Anglaterra—i també a casa nostra i arreu del món—cada any, per setmana santa, s’interpreta aquest conegut Oratori de manera participativa. A l’any 1899, als Estats Units, hi van participar deu mil cantors.
Händel va morir el dissabte sant de 1759 i va ser enterrat a l’Abadia de Westminster.

Bonica i molt interessant conferència que ens ha obert les portes al coneixement d’aquest gran compositor del barroc.