Memòria 2018

 28 de març de 2019

MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2018 I PREVISIONS 2019

Primer semestre 2018

La primera sessió de l’any es va fer el 10 de gener i el curs 2017-18 es va tancar el 13 de juny, havent efectuant el total de les 12 sessions acadèmiques programades i les 2 visites a equipaments culturals (el 13 de febrer a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac i el 22 de maig a Poblet i l’Espluga de Francolí). La sessió de cloenda del 13 de juny va consistir en la conferència musicada “A ritme d’havanera”, a càrrec de la cantant i mestra de música Neus Mar i el guitarrista Emilio Sánchez, que va ser seguida d’un tast de coca i cava al pati del MAC i, al vespre, un sopar al Restaurant Los Abetos.
El Monogràfic 2018 va oferir quatre recorreguts guiats per la història de Barcelona, començant per una visita al Museu d’Història de Catalunya i completada amb tres rutes per Ciutat Vella, la Barceloneta i Montjuïc, durant els dimarts 27 de febrer i 6, 13 i 20 de març. S’hi van inscriure un total de 51 persones.
En aquest semestre hi van haver 185 associats (121 dones i 64 homes), amb un índex d’assistència mitjana de 88,1 (47,6%) en les sessions i de 55,5 (30%) en les visites. El nombre de baixes a final de curs va ser de 6 associats.

Primer trimestre del curs 2018-2019
La sessió inaugural del curs va ser el 3 d’octubre, amb l’assistència de l’alcalde Carles Escolà i el coordinador de l’ICE-UAB Tomàs Peyre. La primera conferència va anar a càrrec del doctor Joan Tugores, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona, que va tractar “Parlem d’economia: del balanç 2018 a les perspectives 2019”
Durant el trimestre es van fer 6 sessions acadèmiques fins al 12 de desembre. Com a novetat, es va programar el Cicle Musical extraordinari “Grans compositors europeus”, amb tres sessions dedicades a Vivaldi, Händel i Debussy, i el concert del 20 de desembre “La música als carrers de Londres (als temps de Händel)” va anar a càrrec del Quartet de Música Barroca Sant Simó. La sortida cultural del trimestre es va fer el 23 d’octubre, amb la Ruta Verdaguer a Folgueroles i la visita al monestir de Sant Pere de Casserres.
Ateses les dades de l’assistència, en aquest nou curs s’ha mantingut la inscripció a 185 associats (121 dones i 64 homes), de manera que s’han pogut incorporar 6 altes de la llista d’espera.  L’índex d’assistència mitjana del trimestre va ser de 87,3 (47,2%) en les sessions, i de 57 ( 30,8%) en la visita.

Sobre continguts i conferenciants
Les 18 sessions impartides durant el 2018 han tractat de temes de sociologia (2), medicina (2), psicologia (2), història (1), economia (1), música (2), art (2), cinema (1), tecnologia (1), periodisme (1) i literatura (3). Les han impartides catedràtics d’universitat (1), professors d’universitat (7) i professionals (10)

Quotes dels associats
Durant tot l’any, i des que l’Aula va iniciar les activitats el 2010, la quota s’ha mantingut en 55 euros, que inclou totes les conferències i les entrades a les visites culturals. La participació en el Monogràfic 2018 ha tingut una quota de 20 euros, tenint en compte que hi va haver quatre desplaçaments en autocar a Barcelona. En el cas del Monogràfic 2019, es tornen a programar quatre sessions acadèmiques al MAC, i les quotes seran de igualment de 20 euros. Pel que fa a la quota anual per al curs 2019-20 es mantindrà en els 55 € habituals.

Suports externs
L’Ajuntament, a través de la Regidoria de Cultura, ens ha continuat facilitant el domicili social a l’Ateneu per fer les reunions de Junta i la Sala d’actes del MAC per celebrar les sessions acadèmiques, amb el consegüent estalvi en infraestructures i suport tècnic. Aquesta col·laboració està regulada per Conveni, que s’haurà de renovar per al proper curs.
També hem continuat comptant amb l’assessorament tècnic d’AFOPA i de la UAB, a través de les diferents reunions d’intercanvis amb les altres Aules, sempre mantenint la independència de criteris en la programació. En el cas de UAB, l’acord de col·laboració també està regulat per Conveni. Com en els anys anteriors, ens hem autofinançat sense aportacions econòmiques externes.

Pla d’activitats 2019
La programació del primer semestre 2019 ja està reflectida en el programa en vigor i consta de 12 conferències i 2 visites culturals, la primera a la Casa de les Aigües de  Montcada, la Mina i el Rec Comtal (ja efectuada el 26 de febrer) i després a Besalú i Banyoles, que es farà el 28 de maig. La sessió de cloenda del curs es farà el 19 de juny, amb la conferència musicada “Petita història de la música brasilera”, a càrrec de la cantant Gemma Carreras, acompanyada per la guitarra de Ramiro Pinheiro i la percussió de Cra Rosa. A continuació, com de costum, hi haurà l’habitual tast de coca i cava al pati del MAC, i el posterior sopar per als associats i simpatitzants en un restaurant local.
Enguany el cicle de conferències Monogràfic 2019 constarà de quatre sessions sobre “La intel·ligència i les emocions”, a càrrec del Doctor Miquel Pallarès.

Seguint la iniciativa dels dos anys anteriors, s’han programat cinc diferents itineraris guiats per la serra de Collserola. Es tracta de sortides mensuals, a peu, sempre en dimecres al matí, que enguany estan previstes pel 30 de gener, 27 de febrer, 27 de març, 10 d’abril i 29 de maig.
De cara al curs 2019-2020, encara s’ha de fer la programació, però es mantindrà la pauta de les conferències de freqüència quinzenal i una visita a un equipament cultural durant el mes d’octubre. També s’estudiarà la possible programació d’un cicle de conferències especialitzades.

Renovació de càrrecs en la Junta Directiva
Enguany s’ha obert la recepció de candidatures per renovar el càrrec de President (ocupat fins ara per Isidre Grau Antolí, després de l’última renovació per dos anys), el de Vicepresidenta (per dimissió anticipada d’Àngela Miquel Anglerill) i una Vocalia (per dimissió anticipada de Glòria Simón Junqueras)
En primer lloc, hem de lamentar la sobtada mort de la vicepresidenta Àngela Miquel i Anglerill el passat 17 de febrer, de manera que no ha pogut arribar al moment del relleu previst en la propera Assemblea.
Tanmateix, pel fet de no haver-se presentat cap candidatura a la Presidència i a la Vicepresidència en el termini obert per a la seva recepció, des de l’interior de la Junta actual s’ha replantejat la situació i s’han formalitzat les següents candidatures:

 

– President: Josep Fatjó Gené (que deixa lliure una vocalia)

– Vicepresident: Ignasi Samper Castelló (que deixa lliure una vocalia)

En conseqüència, han quedat vacants tres vocalies, tot i que només s’han rebut les candidatures a ocupar-les dels associats Griselda Morera Matges i Jordi Gabaldà Sierra.
Per tant, aquests són els nous càrrecs que se sotmetran a la votació de l’Assemblea, malgrat que serà de lamentar que no s’hagi pogut cobrir la tercera vocalia.

Mòbil: 676.198644   aula.cerdanyola@gmail.com     www.aulacerdanyola.cat