Crònica 25 de juny 2014

 

copy-aulalogo1-e1381699377576.jpg

Dimecres 25 de juny de 2014 – SESSIÓ DE CLOENDA

 XAVIER G. PUERTO

Llicenciat en Història (URV) i Comunicació Audiovisual (UPF) ha treballat en recerca històrica, com a guionista en documentals o professor universitari (URV, UAB, URL). Comissari de cinema i video, ha participat en exposicions o programes a Brasil, Israel, Rússia i la Xina i ha col·laborat amb institucions com KunsWerke (Berlin), Caixaforum, Instituto Cervantes o la Cineteca Nacional de México. Jurat a festivals a Sud Àfrica, Hongria, França, Sibèria i la Berlinale (Generation). Des del 2011 és programador al Tallin Black Nights FF (Estònia). Co-fundador del REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona el 2001 del qual n’és director artístic des del 2006.

Des del Festival REC, més enllà de les seleccions de llargmetratges, ha desenvolupat una gran tasca de recerca i recuperació de clàssics de l’avantguarda fílmica, apropant-los al públic mitjançant música contemporània interpretada en directe a l’espectacle “Clàssics al dia” del qual “El somni truncat dels orígens” en forma part.

 

EL SOMNI TRUNCAT DELS ORÍGENS

EL CINEMA DELS ESTUDIS ALEMANYS UFA, MUSICAT

                                                                        Xavier G. Puerto
Josep Fatjó
El 2011 va fer cent anys de l’obertura dels estudis de cinema alemanys UFA, on hi havien treballat F. W. Murnau i Fritz Lang entre molts d’altres. S’hi havien creat obres mítiques com Metròpolis i va arribar a competir amb els estudis de Hollywood del moment.
La sessió ens endinsa en el món del cinema primitiu d’avantguarda creat en els estudis alemanys UFA on es produïen tot tipus de gèneres i estils. S’ha escollit, entre les obres mestres, alguns autors menys coneguts i es remarca, dins de la tria, diferents gèneres: publicitat, animació i experimentació.
S’aconsegueix, al llarg d’aquells primers anys, una gran plenitud creativa de la mà dels millors cineastes del moment, però diferents traves polítiques i altres imposicions i la mateixa Guerra Mundial, estronca tot aquell corrent creatiu. Molts d’aquells directors acaben marxant a treballar a Hollywood.
La projecció, doncs, està formada per diferents fragments de pel·lícules que abracen tots els gèneres que s’hi tocaven: publicitat, creació, curts, etc. Tot musicat en directe per Pablo Vidal i César Meler, que formen el grup Ruidodefondo, i que, amb diferents instruments, donen vida i construeixen un diàleg amb les imatges projectades.

Una representació molt ben aconseguida tant pel que fa a la tria d’imatges com a la música en directe, que va donar una intensitat especial a la cloenda del curs.